top of page

Gyógypedagógiai konzultáció

Mi a tanulási zavar?

  • Az egyébként normál intelligenciával rendelkező érintettek nehezen tudnak lépést tartani más gyerekekkel az óvodában és az iskolában.

  • A tanulási zavar összefügghet az olvasással, az írással vagy a számolással.

Tünetek és jelek

  • A tanulási zavar általában az iskolában jelentkezik, de gyakran korábban is felismerhető. Lényeges tehát, hogy az érintett gyerekeknek nagy nehézségei vannak az új tartalmak elsajátításában. Ez vonatkozhat általánosságban a tanulásra vagy a részterületek valamelyikére. Ha a tanulási zavar minden területet érint, a gyerekek nem tudják elég gyorsan megtanulni a szükséges tartalmat. Feledékenynek tűnnek, nem sikerül a leckék elsajátítása. Nem tudnak hatékony tanulási stratégiát kialakítani maguknak, és a kudarcok miatt feladják. A kezeletlen tanulási zavarok társadalmi elszigeteltséghez és önbizalomvesztéshez vezetnek az érintetteknél.

  • A normál szakmai életbe való belépést megnehezítik a rossz iskolai osztályzatok. Ördögi kör jön létre, amely önmagában nem törhető meg.

Diagnózis

  • Egyszerű tesztek segítségével kideríthetik, hogy vajon melyik tanulási zavarról van szó. Az anamnesztikus adatok kikérdezésével az okokat is fel kell tárni. 

  • A tanulási zavar megjelenhet önállóan, vagy társítható más tanulási zavarokkal. Például a diszkalkulia és a diszlexia az átlagosnál gyakrabban fordul elő együtt. Ezenkívül más mentális és viselkedési zavarok is társulhatnak hozzájuk. Az ADHD-s gyermekek nagyobb valószínűséggel szenvednek olyan tanulási zavarban, amely befolyásolja az olvasást, az írást vagy a számolást.

Prognózis

  • A tanulási zavart, szerencsés esetben, az ember korai fejlődési szakaszában észlelik. Amennyiben különféle terápiákkal segítik a gyermeket, akkor a kognitív lehetőségek jelentősen javulnak. Számos korai intervenciós programot fejlesztettek ki, amelyek egyénileg vagy csoportosan is használhatók. A maradványtünetek azonban egy életen át fellelhetőek, illetve jelentős energiákat von el kompenzációjuk.  A prognózis tehát az okoktól és a terápia kezdetétől, valamint intenzitásától is függ.

  • A tanulási zavarral küzdő gyermekeknél szorongás, depresszió alakíthat ki. Agresszív vagy opponáló (szembeforduló) viselkedés is lehetséges. 

  • A kudarcélmények hatására a szorongásos zavarok és a depresszió könnyen megjelenhet. Az önsegítő intézkedéseknek, a mindennapi életben bekövetkezett változásoknak itt is lehetnek pozitív hatásai – azonban az esetleges depresszió, szorongásos zavar vagy más mentális zavar diagnosztizálása és az adekvát terápia meghatározása gyermekpszichiáter kompetenciája. 

bottom of page