top of page

Mi az a Neurofeedback?

A neurofeedback tréninget tanulási zavarok, ADHD (hyperaktivitásos figyelemzavar), Asperger szindróma stb esetén alkalmazom.

Az elv azon a tényen alapszik, hogy meghatározott fizikai vagy mentális állapotok és viselkedések meghatározott agyhullám-mintázatokhoz rendelhetők. A figyelemzavar például felismerhető agyhullám-mintákat hoz létre. A neurofeedback folyamat EEG-feldolgozása révén ezek a minták láthatóvá válnak, és ezért a gyermek/felnőtt befolyásolhatja őket. Az üléseken a kliens tréningezheti ezeket a zavaró mintákat, és így javíthatja pl. a figyelmi állapotát.

EEG valós idejű mérés

A neurofeedback tréning során az elektródákat először a fej megfelelő pontjaihoz rögzítem. Az agyi aktivitás mérésekor a kliens semmit sem érez az EEG-vizsgálat során. Az EEG megvizsgálja az összes releváns agyhullámot, és továbbítja azokat a számítógépnek. Egy speciális számítógépes program az agyhullámokat frekvenciatartományokra osztja, és elemzésnek veti alá. Minden fontos adatot valós időben mérünk.
Az agyi aktivitás mérése során a gyermek/fiatal egyszerűen leül egy kényelmes fotelba és ellazul. Az elektródák csak jeleket mérnek, magát az agyat nem befolyásolják vagy stimulálják.

20220629_174206.jpg

Adatelemzés és visszacsatolás

Az előbb leírt adatelemzés ezután egyszerű formában visszajelzésként közölhető a klienssel.
Ide tartoznak pl. filmek, zene/hangok, játékok.
A visszacsatolás az úgynevezett operáns kondicionálás elvén alapul. Ez azt jelenti, hogy a kliens jutalomban vagy büntetésben részesül. Itt a jutalom jelentheti például azt is, hogy a film jó hangminőségűnek és jól láthatónak tűnik, a „büntetések” pedig zörejeket és alig látható filmet eredményeznek. Ezek a folyamatok a zenével, filmmel analóg módon működnek.
Agyunk a lehető leggyakrabban szeretne jutalmat kapni. Igyekszik tartósan felismerni és megérteni a visszajelzésekben rejlő mintákat, hogy minél gyakrabban kapjon jutalmat. Ez a folyamat teljesen öntudatlan, a kliens aktív közreműködése nélkül.

Gyermekek kb. 30 percet tudnak aktívan figyelni, fiataloknál, felnőtteknél ez 60 perc is lehet. Optimális esetben heti 2x végzem a térninget, így gyors, látványos fejlődés érhető el a kívánt területeken.

bottom of page