top of page

Lássunk tisztán a terápiák útvesztőjében…..
….. vigyázz magadra is!


Egy normál ütemben fejlődő gyermek is kihívás elé állíthatja a szüleit. Sokkal nagyobb helytállást kíván azonban, ha gyermeked valamilyen problémával küzd. Merre indulj?
Kiben bízz? Hogyan tudsz nemcsak gyermekednek, de önmagadnak és a családnak is segíteni? Ezeket a gondolatokat sok kimerült, lelkiismeretes szülő tapasztalatai alapján állítottunk össze.

1. Vigyázz magadra!

Bármennyire is szereted a gyermeked, a gondozása rengeteg energiát igényel. Tehát
ne feledkezzen meg sa
ját szükségleteiről, és használd ki a segítségnyújtási lehetőségeket. Például önsegítő csoportok, amelyek kölcsönös támogatást és intenzív
információ cserét kínálnak. Kérj segítséget a családodtól vagy keress segítőt, aki vigyáz gyermekedre amíg kikapcsolódsz. Ha te kimerült vagy, gyermekednek sem tudsz segíteni!


2. Hamis ígéretek

Sokáig tudnánk sorolni, hány ember próbálkozik azzal, hogy kompetencia nélkül
„segítsen”. Kritikusnak kell lenni azonban a megváltás ígéreteivel kapcsolatban is!
- Nézz utána mindig a szakember végzettségének! A tanulást itt sem lehet megspórolni. A szakterületen eltöltött gyakorlat pedig elengedhetetlen egy gyermek diagnosztizálásához, terápiájának felelősségteljes megvalósításához. Egy szakember először is felmér! Szülői konzultáció keretében ismerteti az eredményeket és elmondja, hogy személyre szabottan hogyan tud segíteni.

- Az irreálisan magas pénzügyi kiadások nem jelentenek biztos sikert. Tájékozódj, ki mennyiért dolgozik!


3. Próbáld ki a lehetőségeket, de maradj az arany középúton!

Minden gyerek más! Próbáljátok ki a terápiás lovaglást, kiránduljatok, csináljatok kreatív
dolgokat – egyszerűen csak érezze jól magát! Ha már megvan a gyermeked számára szükséges terápia, ne szervezz köré túl sok dolgot. Valóban elsődleges, hogy pl. egy ADHD-s gyermek terápiára járjon, de kell, hogy az örömöt okozó programok is jelen legyenek az életében. Gyermekednek minden bizonnyal jót tesznek a támogató intézkedések – mindaddig,
amíg reális célokat tűz k
i, és nem terheli túl őt.

4. Tájékoztasd a környezeted!

Amennyiben gyermekednek speciális szükségletei vannak – ezeket mindenképpen meg kell beszélned a környezetében élőkkel. A körülötted lévők csak így tudják helyesen minősíteni gyermeked viselkedését, és ennek megfelelően reagálni.

Írta: Tóthné Tuppa Anita - 2023.01.22.

bottom of page