top of page

Étkezési zavarok jelei


Az étkezési zavar bármilyen nemű és társadalmi-gazdasági háttérrel rendelkező gyermekeket érinthet, ezért aggodalomra ad okot, ha gyermekednél észreveszed az alábbiakban tüneteket. Az evészavarok gyakran lassan fejlődnek ki, így gyermeked először csak néhány, enyhe tünetet mutathat. Fontos, hogy felismerd és megfigyeld a gyermek étellel való kapcsolatában kialakuló szokatlan mintákat. A néhány hétnél tovább tartó egészségtelen szokásokat mindig komolyan kell venni, még akkor is, ha gyermeked nem fogyott (vagy hízott) jelentős mértékben.


1. Gyermeke rosszul érzi magát a saját testében
A testképprobléma nem minden étkezési zavar oka; a rendellenes táplálkozás gyökerei gyakranszorongásban, depresszióban, rossz önértékelésben, traumában vagy a gyermek érzelmi életének más aspektusában keresendők. Ennek ellenére a testképproblémák minden bizonnyal hozzájárulhatnak az étkezési zavarokhoz. Ha gyermeked folyamatosan „kövérnek” nevezi magát, vagy bizonyos testrészeket kritizál (például a hasát vagy a combját), az jele lehet annak, hogy valami nincs rendben. A testképzavar másik jele az, hogy nem hajlandó testhezálló ruhát viselni, még olyan helyzetekben sem, amikor az elfogadható és praktikus: például, ha nem visel fürdőruhát a strandon, vagy pólót és rövidnadrágot nagyon meleg időben.


2. A gyermek étkezéssel kapcsolatos hozzáállása megváltozott, negatívabb lett
Gyermeked rendszeresen fejezi ki bűntudatát vagy megbánását, miután magas kalóriatartalmú ételeket fogyasztott? Aggodalmának ad hangot amiatt, hogy „meghízik” még egy normál adag étel elfogyasztása után is? Az ilyen félelmek gyakran az első lépést jelentik az evészavarok felé. Az étellel kapcsolatos szorongás egyéb jelei közé tartozik, ha nem hajlandó enni nyilvános helyeken vagy barátok és családtagok előtt. Végül, bizonyos étkezési zavarok (általában falászavar vagy bulimia) azzal a tendenciával járnak, hogy eltitkolják az ételt, vagy hazudnak az ételfogyasztásról. Ha például rendszeresen sok cukorkapapírt vagy üres chips-zacskót talál gyermeke ágya alatt, az problémát jelezhet.


3. Gyermeke érzelmileg közönyösnek vagy tompának tűnik
Az étkezési zavarok gyakran bizonyos mértékű disszociációval járnak. Gyakran arról számolnak be, hogy „zombinak” vagy „elrévedtnek” érzik magukat, mintha ott se lennének az adott pillanatban. Néha úgy érzik, mintha távolról figyelnék magukat, és képtelenek megállni, irracionálisan viselkedjenek. Ha gyermeked szokatlanul „távolinak” tűnik, vagy mintha robotpilóta üzemmódban működne, meg kell próbálnod kideríteni, mi okozta a viselkedésének megváltozását. Az étkezési zavarokon kívül a deperszonalizáció lehetséges okai közé tartozik a depresszió, a disszociatív zavarok, a szorongás és más mentális egészségi állapotok.


4. Gyermeke szigorú „étkezési szabályokat” dolgozott ki
Az élelmiszer-korlátozás nem mindig éhezés formájában jelentkezik, különösen az étkezési zavar korai szakaszában. Előfordulhat, hogy gyermeked azzal kezdi, hogy bizonyos ételeket tiltottnak nyilvánít, miközben továbbra is „elfogadható” ételeket eszik normál mennyiségben. Idővel azonban az elfogadható élelmiszerek listája egyre rövidebb lesz, ami már alultápláltságot okozhat. Ne feledd, hogy az evészavarokkal küzdők néha az egészséges táplálkozás iránti újonnan felfedezett érdeklődést használják fel arra, hogy elfedjék étkezési szükségleteiket. Bár az egészséges táplálkozást ösztönözni kell, ha úgy tűnik, hogy gyermeked pánikba esik attól, hogy valami „egészségtelen” ételt fog enni (még ritkán és mértékkel is), meg kell tudakolni tőle, hogy valójában mi vezérli a döntéseit.

5. Gyermeked a perfekcionizmus jeleit mutatja, vagy diagnosztizált mentális egészségi állapota van
A kutatások kimutatták, hogy a perfekcionisták és a „jól teljesítők” nagyobb kockázatnak vannak kitéve az étkezési zavarok kialakulásának. Az evészavar kialakulásának további kockázati tényezői közé tartozik az obcesszív-kompulzív zavar (kényszerbetegség), a krónikus szorongás, a depresszió.
Természetesen nem mindenkinél alakul ki evészavar, akinek ilyen diagnózisa van, de fontos figyelned a gyermek étkezésének változásait, ha tudod, hogy gyermeked más mentális zavarral is küzd.


6. Érzed, hogy valami nem stimmel a gyermeked ételhez való hozzáállásában
A szülők gyakran megérzik, hogy valami „nem stimmel” gyermekük étkezési szokásaival
kapcsolatban. Azonban gyakran figyelmen kívül hagyják kezdeti megérzéseiket. Szülőként könnyebb azt gondolni, hogy túl sokat aggódunk, vagy hogy gyermekünk éppen egy „fázison” megy keresztül, különösen akkor, ha nem fogyott le látványos mértékben. Mindazonáltal létfontosságú annak megértése, hogy a rendezetlen étkezés bármilyen szintje jelentős szorongást okozhat, még akkor is, ha csekély mértékben vagy egyáltalán nem fogy le a gyermek. Ha gyanítod, hogy gyermekednek nehézségei vannak az étkezéssel vagy a testképével kapcsolatban, légy vele megértő, s fordulj szakemberhez. Minél korábban kap segítséget, annál kevésbé valószínű, hogy problémái súlyosbodnak. Bár az étkezési zavarok nagyon súlyossá válhatnak, akkor is nagyon jól kezelhetők, ha korai szakaszukban észlelik. Terápiáját gyermekpszichiáter és klinikai szakpszichológus
végzi közösen.


írta: Kovácsné dr. Benkő Anita pszichológus, TSMT terapeuta
www.facebook.com/csodavilagvarpalota

bottom of page